Selecteer een pagina

Les 8 – Nul- en eindmeting

Wowww, kunnen jullie even trots zijn op jullie zelf zeg!

In deze 8e typeles hebben we een eindmeting gedaan. Tijdens de typecursus meet ik altijd aan het begin een soort nulmeting. Afgelopen les hebben we dezelfde tekst nogmaals getypt en daar scoorden haast alle leerlingen super netjes op.

Deze week gaan jullie daar ook allemaal een persoonlijk berichtje van mij over krijgen. Ik ben apetrots op jullie dat jullie al zover zijn.

QWERTY keyboard

Badges halen

Badges (medailles) -> vrijstelling

Ik zie dat jullie al heel fanatiek alle badges (medailles) aan het verdienen zijn. Goed hoor!

Als je alle badges hebt gehaald aan het eind van de typecursus, heb je daarmee een vrijstelling verdiend! Een echte “joker” dus…

Mocht je 5 aanslagen tekort komen voor een diploma of 5 fouten teveel hebben, dan mag je je vrijstelling inzetten op de dag van het examen.

Best slim dus om daar je best voor te doen om ze allemaal in the pocket te typen… 😉

Het examen

Tijdens de lessen heb ik iedereen onderstaande al wel eens verteld natuurlijk, maar nu ook alle info hier bij elkaar…

Nog even en dan is zover hoor… op woensdag 23 maart en donderdag 24 maart we gaan type-examen doen! 😊 Spannend en toch ook niet.
Jullie hebben de afgelopen weken super hard gewerkt en hebben een prachtige basis gelegd voor jullie typevaardigheid!
Ik ben sowieso al erg trots op jullie dat jullie jullie tanden erin hebben gezet en vol hebben gehouden! Dat is een hele mooie prestatie!

Voor het examen moet je een tekst typen, die ongeveer net zo lang is als de teksten die je nu typt. Je krijgt 3 examenteksten en je beste poging telt. Om het diploma te halen moet je tenminste 100 aanslagen per minuut halen in het VingerVlug Vlot programma en maximaal 2 procent fout (dat zijn ongeveer 11 of 12 foutjes).

Voor leerlingen met dyslectie of andere rugzakjes ligt die marge op 3% (dat zijn 18 of 19 foutjes). De backspace mag je ook gebruiken om je foutjes weg te gummen. Verder wordt er natuurlijk op gelet dat je op de juiste manier met 10 vingers typt en niet té veel kijkt!

Lukt het nu toch niet met je examen om dat aantal aanslagen van 100 te halen of je bent zó zenuwachtig dat je te veel foutjes hebt gemaakt, is er nog niks aan de hand. Iedereen kan zijn dag eens een keer niet hebben, nietwaar? Mocht dat van toepassing zijn, dan pakken we het van daar verder op en bespreken we wat het beste is voor jou. Leerlingen die deze 100 aanslagen niet halen of boven de 2% foutjes zitten en altijd netjes hun huiswerk hebben gedaan, gaan sowieso voor het certificaat.

Leerlingen die in VingerVlug Relaxed zitten, typen kortere teksten. Je zult met het examen 2 teksten gaan typen die ook kort zijn. Je typt met deze teksten voor een certificaat. De 3e tekst is een langere tekst die de leerlingen in VingerVlug Vlot ook typen. Hiermee maak je dus ook kans om voor dat diploma te kunnen gaan! 

Welk papiertje je ook gaat verdienen, het doel om te leren typen is op het moment van het examen sowieso geslaagd.

Jullie mogen heel trots op zichzelf zijn, omdat je een heuse prestatie hebt neergezet in 10 lesweken!!! Echt hoor!

En het mooie van jullie nieuwe typevaardigheid is dat de progressie doorzet óók na de typecursus, gewoonweg omdat je typemeters blijft maken.
Hoe cool is dat?!

Oortjes en/of eigen toetsenbord tijdens examen
Wie het fijn vindt om op zijn/haar eigen toetsenbord/laptop van thuis te typen: neem gerust mee.
(NB Zorg wel dat je al op het wifi-netwerk van de leslocatie verbonden bent! Op de dag van het examen is daar niet heel veel tijd voor.) Dit geldt ook voor oortjes om eventueel zachtjes muziek te luisteren tijdens het examen.


Diploma/Certificaat-uitreiking
Het examen duurt meestal net zolang als een normale les. Aansluitend aan het examen schrijf ik persoonlijk voor iedereen zijn of haar behaalde einddocument! Aan het eind van het examen reik ik dus altijd alle diploma’s en certificaten uit.

Graag nodig ik jullie als ouders uit om bij dit korte moment aanwezig te zijn. De leerlingen stralen vaak van oor tot oor en dat is een té leuk moment om mee te maken. We organiseren dit buiten bij de ingang van de leslocatie.

Ik zou het heel leuk vinden als jullie erbij kunnen zijn, zodat we samen de leerlingen lekker in het zonnetje kunnen zetten.

@ Fijn als jullie mij laten weten wie van de ouders voornemens is te komen,
zodat ik kan wachten op alle ouders die aanwezig willen zijn.

Wat is je huiswerk voor de volgende les?

Velen van jullie merkten al met de eindmeting dat het echt steeds beter gaat met typen. Typ nu ook weer zoveel mogelijk elke dag… elke dag even oefenen. Beter vaak heel éven, dan 1x heel láng. Gemiddeld dus ongeveer een kwartier tot een half uur per dag. 

Huiswerk: je moet tot oefening 10 van les 16 (= 16.10) doorwerken. Dat is dus héél les 15 én les 16. Plus herhaal alle herhalingsoefeningen zoveel mogelijk.

Met anti-spiek-doos natuurlijk! Hier doen we uiteindelijk ook het examen mee. Hoe minder je kijkt, hoe beter het in je hoofd zit. 

Vragen?

Mochten er vragen zijn, is er iets onduidelijk, laat dit dan heel graag even aan mij weten.
Dat kan altijd per email naar info@gewoonjufsaskia.nl, via de contact button hier onder aan de pagina of per telefoon/whatsapp op +31-6-28638605.

Dat was het weer voor nu. Fijne dag allemaal en tot snel!